Bezig met laden...

Drukte drijft de omzetgroei in transport en logistiek | TransportLAB Community

home » Communities » TransportLAB Community » artikelen » Drukte drijft de omzetgroei in transport en logistiek
TransportLAB Community

Verlaat Community


Toevoegen nieuw tabblad

Een hyperlink toevoegen aan de navigatie van de Community. U kunt koppelen aan interne of externe webpagina's. Voer de tabnaam en het tabblad URL. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan
Openbare Community

Drukte drijft de omzetgroei in transport en logistiek

  •  /5
    Avg: 0 / 5 (0stemmen)
  • (0)
  • (118)
Gepubliceerd: 07-jul-17 10:03 door Floor Bloem

Drukte drijft de omzetgroei in transport en logistiek

De transport- en logistieksector draait goed als het om volume gaat. Dit jaar groeit de vraag met 2,5% en ook in 2018 wordt er groei verwacht (2%). De toenemende drukte zorgt voor krapte op de logistieke arbeidsmarkt. Toch blijft het prijsniveau sectorbreed nog achter, terwijl de kosten weer stijgen. Financiële vooruitgang komt vooral voort uit meer ‘werk’ en efficiëntieverbetering.

Volume transport- en logistieksector groeit in 2017 met 2,5%

De transport- en logistieksector ziet de vraag van opdrachtgevers in 2017 opnieuw toenemen (2,5%). In 2018 schakelt de volumegroei met 2% iets terug. Het vervoer door de lucht groeit – door de sterke toe-name van het passagiersvervoer – het sterkst. In het vrachtvervoer blijft het binnenland een sterke groeimotor. Dit pakt vooral positief uit voor het wegvervoer dat grotendeels binnen een cirkel van 200 tot 300 km is geconcentreerd. Na jaren van achterblijvende groei houdt deze grootste deelsector de markt in 2017 opnieuw bij.

Wereldhandel minder grote driver, maar Europese exportpartners doen het goed

De wereldhandel ontwikkelt zich minder uitbundig dan voorheen, maar de Europese exportlanden presteren beter dan verwacht. Dit is te zien in de Rotterdamse haven die een sterke jaarstart kende. Wel moet de voormalige groeimotor - de logistieke dienstverlening – het doen met een groei die niet langer bovengemiddeld is. 

Sector blijft kampen met prijsdruk, ondernemerschap en samenwerking zijn de uitweg

Transporteurs en logistieke dienstverleners zien de markt aantrekken, maar volumegroei is niet alles. Prijsdruk blijft als een rode draad door de sector lopen en hierdoor kwam de omzet per saldo niet van zijn plaats. Prijsonderhandelingen zijn lastig voor transport- en logistiekbedrijven, maar lagere brandstofkosten en productiviteitsverbetering in combinatie met volumegroei zorgden in 2016 toch voor betere bedrijfsresultaten. In 2017 en 2018 stijgen de kosten door hogere lonen en brandstofkosten en wordt het herstel op de proef gesteld. Professionaliteit en de strategische samenwerking maken daarbij steeds meer het verschil.

Winstgevende groei hangt vooral samen met innovatie en efficiëntie

Aangezien hogere tarieven realiseren transport- en logistiekbedrijven onvoldoende lukt, gaat het vooral om slagen te maken in efficiëntie. Dit gaat gepaard met toenemende intelligentie ondersteund door data en ICT, die bijvoorbeeld zorgt voor een hogere bezettings- en beladingsgraad. Het is gezien de stijgende lonen belangrijk dat de toenemende drukte zich dit jaar ook gaat uitbetalen in hogere prijsniveau’s. Veel bedrijven snakken naar winstgevende groei.
Auteur

Rico Luman 

Sector- en regio econoom
E Rico Luman
 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)