Bezig met laden...

Ook adviesbranche betrokken bij ontwikkeling van logistiek data platform iSHARE | TransportLAB Community

home » Communities » TransportLAB Community » artikelen » Ook adviesbranche betrokken bij ontwikkeling van logistiek data platform iSHARE
TransportLAB Community

Verlaat Community


Toevoegen nieuw tabblad

Een hyperlink toevoegen aan de navigatie van de Community. U kunt koppelen aan interne of externe webpagina's. Voer de tabnaam en het tabblad URL. Upload of kies een pictogram. Klik vervolgens op opslaan.

De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan
Openbare Community

Ook adviesbranche betrokken bij ontwikkeling van logistiek data platform iSHARE

  •  /5
    Avg: 0 / 5 (0stemmen)
  • (0)
  • (165)
Gepubliceerd: 13-jul-17 09:57 door Linda Petrovic

Verscheidene partijen uit de logistieke sector werken samen aan de ontwikkeling van iSHARE, een digitaal platform dat het delen van supply chain-data sneller, eenvoudiger en betrouwbaarder moet maken. Op deze manier moet iSHARE bijdragen aan de efficiëntie binnen de sector.  Een van de betrokken partners die een ondersteunende rol vervult vanuit de adviesbranche is UC Group. 

De logistieke sector wordt gekenmerkt door een hoge mate van dynamiek tussen verschillende stakeholders. Om goederen en mensen van de ene plek naar de andere te krijgen is veel samenwerking tussen verschillende partijen nodig. De manier waarop de communicatie verloopt tussen deze partijen is echter nog niet optimaal, stellen deskundigen van het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP), een onderdeel van het in 2009 gelanceerde Topsector Logistiek programma. Vaak wordt er nog gebruik gemaakt van papier en e-mail, waarbij de informatie snel verouderd raakt door continu optredende ongeplande wijzigingen en belangrijke bedrijfsprocessen vertraagd worden. 

iSHARE

Als alle stakeholders over de meest actuele gegevens beschikken, kan volgens het NLIP heel wat nabellen, opnieuw printen, zoeken en opnieuw ophalen worden vermeden. Het NLIP streeft ernaar Nederland binnen Europa leidend te laten zijn op het gebied van logistiek, onder meer door op een slimme manier informatie te delen binnen de gehele logistieke keten. Daarom heeft het NLIP besloten om iSHARE te ontwikkelen. iSHARE is een digitaal platform dat stakeholders in de logistieke keten in staat stelt sneller en efficiënter onderling supply chaininformatie te delen.

Het is de bedoeling dat het iSHARE-platform de basis vormt voor een nieuw afsprakenstelsel, waarbij de nadruk ligt op samenwerking en onderling vertrouwen. Op het platform kunnen afspraken tussen twee of meer partijen worden vastgelegd en kan onderling informatie worden gedeeld. Een van de belangrijkste aspecten van het nieuwe systeem is dat het de identificatie en autorisatie van gebruikers binnen de logistieke sector uniform regelt. Met één login en wachtwoord krijgen gebruikers toegang tot relevante informatie van verschillende bedrijven en instanties met betrekking tot de supply chain. De eigenaar van de data bepaalt zelf tot in detail welk deel van die data met welke partijen gedeeld wordt en wie toestemming heeft om de data aan te passen. Deze autorisaties kunnen op elk moment worden aangepast of ingetrokken.

Partners

Om het project te laten slagen heeft het NLIP verscheidene partners en co-creatiepartners aangetrokken om de ontwikkeling van iSHARE te ondersteunen. Onder de partners bevinden zich Air Cargo Nederland (brancheorganisatie luchtvrachtindustrie), Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, EVO (belangenorganisatie logistiek), FENEX (Nederlandse organisatie voor expeditie en logistiek), het Ministerie van Economische Zaken, Portbase (logistiek informatiemanagement), Schiphol, TLN (Transport en Logistiek Nederland) en TU Delft. 

Onder meer APM Terminals (vrachtvervoerder), Dakosy (logistieke IT-dienstverlener), Douane, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Secure Logistics, en TransFollow (digitale vrachtbrieven) hebben zich verbonden aan het initiatief als co-creatie partner. Air France/KLM (co-creatiepartner samen met Martinair Cargo), Cargonaut (logistiek informatiemanagement), GroentenFruit Huis (belangenvereniging groente- en fruitsector) en Port of Amsterdam zijn alle vier zowel partner als co-creatiepartner. 

Vanuit de adviesbranche heeft ook  UC Group zich als co-creatie partner aangesloten bij het iSHARE initiatief. “Het doel van iSHARE is innovatief en logisch: uniform, simpel en gecontroleerd logistieke data delen in de supply chain”, stelt Lex Kortenoeven, Digital Marketeer bij het interim- en adviesbureau uit Rotterdam. Hij voegt hieraan toe dat UC Group iSHARE beschouwt als “een belangrijke verbetering om de doorlooptijd te verkorten, efficiency te verhogen door standaardisatie, accuratesse en duurzaamheid te creëren en te zorgen voor vertrouwen bij samenwerken in de supply chain”. Als partner ondersteunt het adviesbureau bij de implementatie van iSHARE.

Bron: www.consultancy.nl, 6 juli 2017 / iShare

Bijlagen
 

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)